Mite 4 de la llet: La llet fa que tinguem més mocs? Ens fa més propensos a l’asma?

Si tractem la llet a més de 140 °C, la caseïna fa un gir en l’espai físic i adquireix la capacitat de travessar els intestins cap al torrent sanguini, activant el sistema immunitari, llavors, el nostre cos pot generar mocs com a sistema de defensa per eliminar les substàncies que considera estranyes, però això no passa amb les llets fresques o pasteuritzades, o amb derivats làctics frescos.

Tenint en compte que la llet bull a 96 °C, diem que un tractament tèrmic de 140 °C és una industrialització de la llet (només es pot produir en una gran indústria amb instal·lacions que poden treballar a altes pressions i temperatures).

Quan tenim llet industrialitzada en aquestes condicions, les caseïnes passen a ser un element proinflamatori per al nostre organisme, que pot activar el nostre sistema de defenses i posar-lo en guardia, perquè no reconeix alguns dels productes que es generen en aquesta industrialització.

La llet, sense aquests tractaments tèrmics tan elevats, és un element antiinflamatori natural que justament ens protegeix de elements proinflamatoris.

Si no tens al·lèrgies o intolerància alimentaria a la llet, però el consum de llets industrialitzades (les que es guarden a les estanteries no refrigerades del supermercat) et genera mucositats, el més recomanat és consumir llet pasteuritzada (la trobaràs a les estanteries dels supermercats), derivats frescos de la llet (iogurt, quark, mató) o formatges, que no han estat alterades.

MARTA ROGER

Vaig començar a fer formatge després d’estudiar enginyeria agrícola i des d’aleshores he estat relacionada amb els productes derivats de la llet de petits productors arreu del món. Vaig començar a ensenyar elaboració de formatges el 2012 i són autora de "El llibre dels formatges. Manual per aprendre'n a fer" de Edicions Sidillà

Feu un comentari