Característiques de l’elaboració del Formatge Manxec

Per què és conegut el formatge Manxec?

El formatge manxec és un dels formatges més coneguts de la península, s’elabora amb llet d’ovella de raça manxega, i diem que és un formatge de coagulació enzimàtica o de pasta premsada, pel tipus de procés que s’aplica. Rep el nom de la zona en la qual s’elabora i on té l’origen.

Segons el seu grau de maduració, trobem el tendre, el semi o el madurat, tot i que la maduració mínima d’un manxec són 30 dies.

Està protegit per la denominació d’origen de “La Mancha” i està produït dins la superfície que aquesta limita:

Una superfície de 4.419.763 ha en una sèrie de municipis que comprenen part de les províncies d’Albacete, Ciudad real, Cuenca i Toledo.

Els primers motlles eren d’espart

Històricament, els motlles eren fabricats amb espart que els mateixos productors collien a les muntanyes de Castella la Manxa. Els productors no han oblidat els seus orígens, per aquest motiu encara avui es fan motlles de plàstic amb aquesta forma característica i amb el dibuix de l’espart.

MARTA ROGER

Vaig començar a fer formatge després d’estudiar enginyeria agrícola i des d’aleshores he estat relacionada amb els productes derivats de la llet de petits productors arreu del món. Vaig començar a ensenyar elaboració de formatges el 2012 i són autora de "El llibre dels formatges. Manual per aprendre'n a fer" de Edicions Sidillà

Feu un comentari