Gruyère, històries de formatges

Gruyère, històries de formatges

Alguns formatges que requereixen tècnica, grans espais de maduració i grans quantitat de llet, com el formatge parmesà que avui coneixem, tenen el seu origen als monestirs de l’edat mitjana. Per conèixer l’origen d’aquest fenomen ens hem de remuntar a l’Imperi Romà. A mesura que anava creixent, proveir d’aliments les tropes suposava un repte. Per aquesta raó van començar a dividir els seus grans latifundis i van crear les primeres vil·les romanes, propietat de la nova aristocracia de l’època. Treballaven les terres esclaus i petits arrendataris que, a canvi, havien de donar una part de la collita a l’exèrcit i al propietari de la vil·la.

A partir del segle iv dC, s’inicia la cristianització de l’Imperi Romà. L’església cristiana comença a tenir poder i riquesa. Es van crear els primers monestirs a Europa, basats en el funcionament de les vil·les romanes, amb grans quantitats de terra fèrtil i amb molts arrendataris.

A mesura que van avançar els atacs dels pobles germànics contra l’Imperi Romà, els monestirs es van veure obligats a justificar la seva existència, ja que els pobles bàrbars eren pagans. Llavors va començar una gran tradición de producció alimentària que va dibuixar en gran mesura el desenvolupament econòmic de l’Europa de l’edat mitjana i el curs de la història del formatge europeu. Els monjos eren els únics capaços d’escriure les receptes i de mantenir la tradició de les produccions d’una generació a una altra. En van millorar les tècniques i van fer controls per escrit dels llargs processos de producció que aquesta mena de formatges necessiten. Com que els religiosos es movien d’un monestir a l’altre, anaven traslladant els coneixements.


Material relacionat amb el formatge Gruyère

MARTA ROGER

Vaig començar a fer formatge després d’estudiar enginyeria agrícola i des d’aleshores he estat relacionada amb els productes derivats de la llet de petits productors arreu del món. Vaig començar a ensenyar elaboració de formatges el 2012 i són autora de "El llibre dels formatges. Manual per aprendre'n a fer" de Edicions Sidillà

Feu un comentari