No tota la llet porta tant calci com diuen
El calci és un mineral indispensable per a diversos processos de l’organisme com ara la formació dels ossos i les dents, la contracció muscular i el funcionament del sistema nerviós. També participa en la coagulació de la sang i a l’activitat d’alguns enzims. El 95% del calci del nostre cos es troba als ossos i dents.
Sabent això, és inevitable fer una cerca dels aliments que consumim i que porten calci, la major part dels vegetals en porten, ja que els vegetals són la principal font de calci de tots els animals herbívors.
El calci de la llet és de molta qualitat (molt biodisponible) però no n’hi ha prou només amb el calci, per evitar el risc de osteoporosi.
Que és l’Osteoporosi?
L’osteoporosi fa que els ossos es debilitin i es tornin trencadissos, en tal mesura que una caiguda o fins i tot una lleu tensió, com ajupir-se o tossir, poden causar una fractura. Les fractures per osteoporosi ocorren amb més freqüència al maluc, el canell o la columna vertebral.
L’os és teixit viu que es descompon i es reemplaça constantment.
L’osteoporosi passa quan la generació d’os nou és més lenta que la pèrdua d’os vell, i aquest fenomen afecta homes i dones de totes les races, però les dones blanques i asiàtiques, especialment les dones grans postmenopàusiques, són les que corren més risc.
Què necessitem per generar teixit ossi?
Per produir teixit ossi calen 5 elements com a minim, en quantitats proporcionals, no es util (ni saludable) tenir nomes un d’aquests elements en exces.
Els quelements que ens cal conjugar per generar teixit ossi, son el calci, el potassi, la vitamina D, la vitamina A i el Magnesi.
Anem a veure per quin motiu no aconseguim prevenir la osteoporosis.
No tenim prou vitamina D
La primera causa es que en general ens falta Vitamina D. La podem obtenir de l’exposició al sol o del consum de làctics que encara en tinguin, pero podem dir que ens falten hores de sol.
En segon lloc, podem dir que el consum de llets industrialitzades no garanteix el consum de vitamina D sinó és llet enriquida (una llet UHT o Esterilitzada perd la vitamina D al cap de 15 dies)
Ens resulta complicat fixar el calci als ossos
Fer exercici ens ajuda a fixar el calci als ossos, pero vivim en una societat cada vegada mes sedentaria. Observant els hàbits dels occidentals no ens costa entendre que sovint, per molt calci que consumim, no aconseguim fixa-lo als ossos.
Hem de tenir present que un excés de calci ens pot calcificar els vasos sanguinis, per tant, de cap manera és recomanable un abús de productes làctics.
La mala fixacio del calci als ossos, juntament amb la característica genètica que caracteritza als europeus, és el motiu real de la “epidèmia” de osteoporosi que patim.
Com podem combatre el risc a patir osteoporosis?
Per evitar l’osteoporosi, el risc de càncer, el risc de patir Alzheimer i innumerables malalties esteses a la nostra societat, el que és recomanable, és una dieta variada i equilibrada, basada en productes de qualitat biològica i poc processats i una quantitat diària i moderada d’exercici.
- Fruita i verdura (5 racions diàries)
- Llegum (més de 3 racions setmanals, segons capacitat digestiva)
- Fruits secs (màxim, un grapat cada dia)
- Làctics (2-3 racions al dia, evitar productes molt industrialitzat)
- Ous (3 racions la setmana)
- Carns blanques (3-4 racions la setmana)
- Carns vermelles (2 racions la setmana)
- Peix (3-4 racions la setmana) amb
- 30 minuts d’exercici diari